|
Post by VALTSU on Jan 1, 2014 18:51:55 GMT 4
Nyt on aika toteuttaa pitkäaikainen haave omasta CNC plasmaleikkurista. Tavoitteena on rakentaa kone, jolla saa levyä pilkottua mittatarkasti cad piirrustusten pohjalta. Projekti aloitettiin suuntaa antavalla 3d mallinnuksella, tarkempia mitoituksia suunniteltiin sitten käsipelillä. Seuraavaksi tilattiin kiinaliseslta myyjältä stepperimoottorit, ohjainkortiti ja powerit. TÄmän jälkeen leikkurin runko tehtiin 60mmx60mm ohutseinämäputkesta joka on 2mm seinämällä. Johteet tehtiin myös huonekalupukesta ja kelkat johteiden päälle tehtiin kulmarautaan hitsaamalla muttereita joihin sitten pultatiin laakerit. Leikkuriin tulee vesipöytä ja veden siirto pöydälle ja pois suoritetaan paineilmalla ja vesitankilla. Parhaiten projetista pääsee jyvälle kuvien kautta ja niitä löytyy täältä. Tuonne projektia päivitetään myös etenimsen mukaan. Tykätkää ja seuratkaa! Seuraavaksi pitäisi itse plamsaleikkuri ostaa ja asentaa vesitankki, paineilmat, sähköt ja sähkökeskuset ja lopuksi saattaa koko komeus keskustelemaan tietokoneen kanssa. Kyselkää, kommentoikaa paljon jäi sanomatta! Käykää myös tykkäämässä facebookissa!
|
|
miskah
Junior Member
Posts: 697
|
Post by miskah on Jan 1, 2014 21:18:43 GMT 4
Moro, mistäs ostit nuo moottorit ja ohjainkortit? Tämmöinen olisi kyllä hyvä kone pellinpalojen leikkuuseen. Oon joskus miettinyt että jos ei laittaisi ruuveja vaan tekisi siirron ketjulla ja rattailla, mutta en tiedä saisiko siitä riittävän tarkkaa
|
|
|
Post by VALTSU on Jan 1, 2014 22:09:12 GMT 4
Moro, mistäs ostit nuo moottorit ja ohjainkortit? Tämmöinen olisi kyllä hyvä kone pellinpalojen leikkuuseen. Oon joskus miettinyt että jos ei laittaisi ruuveja vaan tekisi siirron ketjulla ja rattailla, mutta en tiedä saisiko siitä riittävän tarkkaa Ostin valmiin sarjan, joka sisälsi stepperimoottorit,bobin, moottorinohjaimet sekä powerit; eli täysi sarja x,y,ja z akseleille. Myyjä oli kiinalainen Longs Motor ja kauppa tapahtu EBayn välityksellä. Paketti tuli kyseisen myyjän Saksan vatrastolta jolloin hintaan ei tullut tulleja. Postikulutkin olivat vain 10€, jolloin koko sarja kustansi 290€. Tarkkuus riippuu pitkälti siitä, milalisia ketju ja rattaat ovat. Eli paljonko rattaan ja ketjun profiilit eroavat toisistaan. Voi olla että sopivilla ketjuilla saa oikein hyvänkin, Youtubessa sellaisia ketju siirrollisia vehkeitä olen joksus nähnytkin. Varmasti ihan pätevä ratkaisu, komponentit ainakin ovat halvempia siinä systeemissä kuin mitä nuo ruuvit ovat. Plasmassa ei kuitenkaan koskaan pääse hyödyntämään noiden stepperien tarkkuutta, itse plasmaleikkaamisessa kun on niin suuret toleranssit.
|
|
miskah
Junior Member
Posts: 697
|
Post by miskah on Jan 1, 2014 22:26:34 GMT 4
Tarkkuus kyllä varmasti riittäisi ainakin sille plasmalle. Itelle jos teen joskus niin siihen varmaan tulis koitettua jos jonkinlaista työkalua, mutta jos sillä ajattelis puuta tai muovia jyrsiä niin moottoreiden pitää varmaan olla jo hieman toista luokkaa.
Tuon sarjan hinta ei kyllä ole paha, olisko sulla linkkiä tai mitään tietoja antaa niistä? tuosta softapuolesta olisin kyllä kiinnostunut kuulemaan enemmänkin juttua, jos siitä jotain ihmeellistä kerrottavaa edes on.
|
|
|
Post by VALTSU on Jan 3, 2014 0:36:17 GMT 4
Oikeastaan se ei moottoreiden koosta suoranaisesti riipu, mullakin on tuossa aikasten järeät moottorit. Varmasti riittäisivät jyrsinkoneeseenkin kunhan ovat sopivilla välityksillä. Ensimmäisenä tulee kuitenkin koneen runkorakenteet rajottaviksi tekijöiksi. Plasmaa on aika turha tehdä niin järeäksi että riittäisi jyrsintään, ehkä pehemillä materiaaleilla ja pienillä nopeuksilla mutta ei siitä kuitenkaan täysveriseksi jyrsimeksi ole. CNC koneen softapuolesta turisisi vaikka kuinka pitkään Valitettavasti olen hiukan keltanokka tuon ohjausohjelman kanssa vielä toistaiseksi. Paljon on opittavaa vielä. Ensin pitäisi saada tuo oma koenkkin liikkeelle ennenkö kauheasti uskallan siitä ohjelmasta mitään sanoa Moottoripaketti on tuollainen: www.ebay.com/itm/190990214821?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649Ylättävän hyvää palvelua sain kyseisteltä kiinalaiselta myyjältä, vielä semmosella selkoenglannilla että tyhmempikin ymmärsi.. Tiedustelin useampia kytkentäkaavioita hänen tuotteilleen ja kaikki tulivat sähköpostin lähettämisestä seuraavana yönä, heidän työaikanaan. Kerrassaan loistavaa etäasiakaspalvelua!
|
|
HTL
Junior Member
Posts: 421
|
Post by HTL on Jan 3, 2014 1:14:25 GMT 4
Ei kannata tehdä ketjulla kun hihnalla tulee halvempi ja parempi at5 tai at10 hihnaa kun käytää niin on tarkka kun on tarkoitettu paikoitus hihnaksi, todella hyvä toistotarkkuus. Ohjelmistot on helppo käyttää, kappaleet voi piirtää sama millä cadillä (autocad,soliworks,inventor jne...). Työstöt voi tehdä monella eri softalla yleinen on sheetcam jolla luodaan työstöradat ja sheetcamiin voi tehdä macroja jolloin se automaattisesti lisää g-koodiin polttimen nollauksen vaikka jokaiselle sytykselle jos haluaa ja tieto viedään probe inputilla machiin. Näissä cnc plasmoissa kannattaa perehtyä häiriö suojaukseen voi tulla muuten paljon ongelmia kun hukkaa askelia. nämä askelmoottori versiot kun on openlooppeja pääasiassa niin mach ei tiedä jos askelia on hukattu niin se ei osaa korjata akselin asemapaikkaa tähänkin löytyy lääkkeeksi vaikka closed loop askelmoottori käyttö (hyprid servo). avataampa vähän tarkemmin tätä, openloopissa mach antaa käskyn mennä esim x-akselin a paikasta paikkaan b niin kun käskyt on suoritettu niin mach olettaa että asemapaikka on saavutettu tietyssä ajassa ja silloin tulee jo uutta käskyä niin jos askelia on hukattu niin kone ei tiedä siitä mitään ja kappale on susi, closed loopissa mach saa moottorilta paikkatietoa enkooderin avulla ja se vertaa tavoite paikka tietoa todelliseen paikka tietoon ja korjaa tarvittaessa jos poikkeamia on tapahtunut. Niin ja tekstissä mainittu mach on käyttöjärjestelmä jolla ajetaan g-koodia.
|
|
|
Post by Humppamies on Jan 3, 2014 2:27:30 GMT 4
Meillä käytössä juurikin open loop -systeemillä toimiva jyrsin lähinnä kevyeen levyntyöstöön, eli paikkatieto ei palaudu ohjaimelle. Ainakin kaksi asiaa tuli mieleen mainita: ensinnäkin moottorien rampit ja nopeudet kannattaa asettaa maltillisiksi, jotta pulsseja ei hukkuisi esimerkiksi odottamattoman kuormituksen lisääntymisen seurauksena. Pulssien hukkuminen siis vääristää tuloksen. Toiseksi ainakin ns. kovat rajat kannattaa laittaa. Mainitsemassani laitteessa katkaisee päävirran moottorinohjaimilta, eli päällä oleva ohjelma menee vituksi, mutta kone säilyy ehjänä. Muutoin voi käydä esimerkiksi näin: jos cam-softa on jostain syystä paikoittanut aihion pieleen ja sitä ei simuloinnissa ole huomannut, niin tällöin kone lähtee pikaliikkeellä suuntaan xyz hakemaan aloituskohtaa, joka saattaa olla vaikkapa naapurin terassin kohdalla (missä konetta ei ole) ja moottorinohjaimet kärvähtää liikeiden tullessa rajalle. Edellisillä tavoilla poltettu kerran moottorinohjaimet ja kerran ohjain-pc:n emolevy.
|
|
|
Post by gyntteri on Feb 9, 2016 9:52:48 GMT 4
Mitä tälle projektille kuuluu? Ite suunnitellu samanlaista vaan isommalla pöydällä.
|
|