|
Post by Taisto on Dec 5, 2012 22:16:19 GMT 4
|
|
bobi
Junior Member
Posts: 71
|
Post by bobi on Dec 6, 2012 0:58:58 GMT 4
-Siinähän tuo liki kahden vuoden projekti on, seisoo omilla pyörillään valmiina koitoksiin, puutavaran kuljetukseen pois metsästä ja kuormalavalla varustettuna (ei kuvissa) vaikka mihin tahansa haasteisiin.
-Esikuvana on monta googlettamalla juutuubista nähtyä laitetta, mutta kuitenkin se on omannäköinen tuotos, ei minkään kopio. Periaatteena on ollut tehdä kaikki tehtävissä oleva itse ja siinä mielestäni olen mielestäni onnistunut hyvin. Valmistaminen on vienyt lukemattomia hetkiä ajastani, eteneminen on monasti ollut "kaksi askelta eteenpäin - ja askel taaksepäin" -tyyliä. Monta kertaa tein yksi yhteen pahvimalleja jostakin liikkeestä, teippasin ja nitojalla niittasin ja sain sen "saakelin sylinterin" liikeradan lopulta toimivaksi.
-Kuten jossakin aiemmassa topicissa jo olen kertonut, on pääperiaate hydrauliikassa. Tämä on ehkä mekaniikan aliarvostusta, mutta itse olen sitä mieltä että hydrauliikalla saavutetaan loistava lopputulos ja sitä tässä laitteessa on paljon hyödynnetty. Likimain kaikki toiminnot perustuvat hydrauliikan käyttöön, ajo, ohjaus, vaihteet, kuormain toimintoineen, ym. Toimintojen voimat ja nopeudet, ym. on laskelmilla hallittavissa etukäteen ja siinä sen hyvyys ja heikkous, aina tulee jotakin uutta mieleen joka voisi pelata paremmin eli "kaksi eteen-yksi taaksepäin" -askellus.
-Kone on 13 heppainen bensakäyttöinen, jatkeena kaksoishydrauliikkapumput joista pienempi toimii vakitoimessaan ohjauksen voimanlähteenä ja isompi lähinnä kulun voimanlähteenä. Kun ohjaustoimenpidettä ei tehdä, putkiston "nippeliautomatiikka" ohjaa kaiken tuoton yhteen eli nimellistehollaan tuotto on 39 l/min n. 110 bar vastapaineella. Koko laitteen voimantarve on mitoitettu tuon 110 barin maksimipaineelle, sylinterit, koura, ym. Kone on ns. vakiokierroskone, jonka "kaasuna" on painekompensoitu virtausventtiili. Tämä tarkoittaa sitä, että valitaan kutakin laitteen toimenpidettä varten (ajo, kuormain) sopiva moottorin kierrosluku eli sopiva öljyntuotto ja sitä sitten ohjataan "kaasupolkimen" tavoin venttiilistön avulla. Ajoa varten on valittavissa joko etu- että takaperän hydrauliikan sarjaankytkentä, jolloin nopeus on suurin tai ns. rinnankytkentä, jolloin nopeus puolittuu mutta voima kaksinkertaistuu. Lisäksi valittavissa on joko koko hydrauliikan öljytuotto tai pikkupumpun tuotto ja sen suuri (n. 200 bar) paine. Näiden vaihtoehtojen avulla saavutetaan nopeuden ja tarvittavan voiman maksimaaliset hyödyt kaikki käyttöön. Kalliita isoja ja painavia tilaavieviä sekä kalliita laitteita ei tarvita ja kokonaiskustannukset saadaan näin alemmalle tasolle. Kuormain toimii ehkä liiankin tehokkaasti, se periaatteessa pystyy kaatamaan itsensä ilman kuormaa tukijaloista huolimatta ilman lastikuormaa, joka toimii vastapainona.
-Jos jollakin löytyy kysyttävää, niin pyrin vastailemaan avoimesti. Ajokoneeni sisältää monia asioita, joita en tähän lyhyeen tiivistelmään ole selittänyt mitenkään. Ajankohta kirjoitukselleni (klo. 22.57) ei ole myöskään kaikkein parhain, joten kuulumisiin.
Terv. -bobi-
|
|
|
Post by judson on Dec 6, 2012 9:31:03 GMT 4
Moro Hieno kone . Onkos siitä enempää kuvia . esim rakentelusta . Jotain komponentti luetteloa mitä olet koneseen laittanut .. olikos tuosta muuten videota tarjolla ?
|
|
TS82
Full Member
Posts: 1,000
|
Post by TS82 on Dec 6, 2012 10:30:07 GMT 4
Enemmän kuvia vaiheista? Etenki nuo telit kiinostaa mite teit ja mistä aineista. Itellä suunitelmissa saman tapainen mutta taitaa taas vähä laajeta ja tulis vähä isompi. Lämmitettävällä hytillä ja mekaanisella voiman siirrolla.
|
|
|
Post by lumihärdelli on Dec 6, 2012 11:53:40 GMT 4
Mahtavaa
|
|
|
Post by Humppamies on Dec 6, 2012 15:00:54 GMT 4
Selvästi on ajateltu ratkaisuja, ainakin kertoman perusteella. Lumihärdelliä kompaten: mahtavaa.
|
|
miskah
Junior Member
Posts: 697
|
Post by miskah on Dec 6, 2012 16:21:15 GMT 4
Minuakin kiinnostaisi että minkälaisia hyde osia on käytetty ja miten ne on toisiinsa kytketty?
|
|
kysyn
Junior Member
Posts: 846
|
Post by kysyn on Dec 7, 2012 4:47:40 GMT 4
heetkinen...pistää mietityttämään että kun tuo on nii kevyt (ainakin näyttää) nii mites moinen saa pitoja josta tulee väkisin jatkokysymys että ei kait tuossa sentään ole myös taka rattaat vetäviä?eli ns. kärryn rattaat..sittenhän tuo ainakin kiipeis vaikka sitte puuhun pitojen puolesta
|
|
bobi
Junior Member
Posts: 71
|
Post by bobi on Dec 7, 2012 17:08:58 GMT 4
Moron taas. Lupasin vastata ajokonekysymyksiin ja tässä hieman siitä.
Laite on kaikilla kahdeksalla pyörällään vetävä, keinuteleillä varustettu, etu- ja takaperät takavetoisista autoista (kavennettuina) eli tasauspyörästöt löytyy ja veto tapahtuu hydraulimoottorien avulla. Aina ja kaikissa olosuhteissa siis kaikilla pyörillä on maakontakti ja alustan liukkaudesta riippuen pito vaihtelee, voima kulkuun ei lopu pidon pettäessä.
Kulun ajomoottoreihin öljy ohjataan joko sarjakytkentänä, jolloin siis sama öljy menee molempien moottorien läpi ja ajonopeus on suuri. Vaihtoehtoisesti voidaan valita hydrauliöljylle rinnankytkentä ajomoottoreihin, jolloin molemmille moottoreille öljyvirta jakautuu ja nopeus puolittuu, mutta yhteisvoima moottoreilla tuplaantuu. Tämä valinta tehdään kaksitoimisella virtausventtiilillä, joka sijaitsee kuskin penkin vieressä vasemmalla puolella.
Nopeus voidaan pienentää ohjaamalla isomman hydraulipumpun tuotto suoraan takaisin varastotankkiin ja hyödyntämällä pelkästään pikkupumpun öljy. Tämä isomman pumpun "bai-pas" -venttiili sijaitsee konekopan oikealla puolella ja on pelkkä paineenkestävä (muistaakseni 300 bar) ns. palloventtiili. Käyttämällä siis pelkästään pikkupumppua saavutetaan moottorilla pumpun avulla n. 200 bar paine, joka on melko paljon ylimitoitettu kaikille työsylintereille. Ajo on kuitenkin ryömintää, mutta pitää muistaa että kuorma päällä metsässä ajaessa ei nopeus ole pääasia.
Se kuskinpenkin vieressä oikealla puolella oleva vaihtoventtiili on kaksikarainen eli kaksilohkoinen ja toinen lohko ohjaa öljyvirtauksen kuormaimelle. Lohkoventtiilin päälle on tehty sellainen lukituslevy, joka estää yhtäaikaisen kulun ja kuormaimen käytön vahinkovaaran takia. Kuormain on myöskin itse tehty ja sylinterit, puomit, vivustot, koura, tukijalat, ym. on mitoitettu suunnitteluvaiheessa kokonaisuudeksi, joka on monen pikkuasian ja liikkeen kompromissi. Kuormain ja koko ajokonehan ei ole mitenkään tarkoitettu kilpailemaan oikeiden metsäkoneiden kanssa vaan ikäänkuin puoliharrastajalle vakavamielisesti toimivaksi työn helppottajaksi.
Ohjaus on hydraulinen ja ajokone runko-ohjattava. Ohjaus saa siis voimansa pikkupumpun hydrauliikasta ja toimii ohjauspyörän akselille tehdyn vipuvälityksen kautta käyttäen kaksitoimista (1 - 0 - 2) lohkoventtiiliä. Öljynpaine ohjautuu ohjausliikkeeä ohjaussylintereille, joita on kaksi kappaletta molemmin puolin ristiin kytkettyinä. Ristiinkytkettyinä toinen sylintereistä vetää ja toinen työntää. Kun ohjaustoimenpidettä ei tehdä, siis 99,9% toiminnan kestoajasta, öljynpaine ohjautuu "nippelitekniikan" avulla ajokäyttöön. Käytän nimitystä nippelitekniikka kaikesta siitä ja niistä osista, joita rakenteessa on käytetty, ihankuin minulle kaikki elekrtoniikka on "kananruokaa".
Moottori on siis 13 heppainen, pikkupumpun kierrostilavuus 4 cc ja isomman 10,6 cc. Yhteistuotto näillä on 39 l/min n. 110 bar vastapaineella nimelliskierrosluvulla 2700. Ajolaitteen putkisto on mitoitettu numeroa isommalle koolle eli likimain kaikki on 1/2" kokoa pienemmän virtausvastuksen ja putkistovastuksien takia yleensä. Ohjauksessa ja kuormaimessa on sitten pienempää kokoa, 3/8" yleisesti. Ajomoottorit ovat 300 cc georoottori-moottoreita, etu- ja takaperien välityssuhde 3,9 ja telikoteloissa kulkeva 5/8" rullaketju ja sen välityssuhde on n. 0,3 eli koko vetoperien välityssuhde on hieman päälle 4. Hydrauliöljynä on tavallinen moottoriöljy 10 W 30, joka on täysin toimivaa ja voitelevaa, toisin kuin hydrauliikkaöljyt. Tärkeä seikka on myöskin paluuöljyn johtaminen säiliöön niin, että öljy johdetaan putkella säiliön alaosaan, jolloin se ei sekoita itseensä ilmaa säiliöstä ja siten tee haittaa öljynkierrossa paineistettuna kiertäessään. Suurin pituus on n. 5,2 m, suurin leveys 1,32 m ja maavara banjon kohdalla 28 cm ja akselin kohdalla 37 cm. Varmuutena pysähtymiselle on etuperään tehty levyjarru, vaikka sitä normaaliajossa tarvitakaan. Kuormaimen nostosäde on 3,2 m, kouran avautuma 75 cm, ym Laitteesta olevat kuvat ovat n. neljä viikkoa vanhat ja sen jälkeen olen asentanut mm. kuvistakin selkeästi puuttuvan turvakaaren ja joitakin varoitus. ja huomioteippauksia, ym.
Koetan jollakin aikaa tehdä jonkinlaisen hydrauliikkakaavion, josta voi jollekin ehkä olla jotain iloa, varoitan kuitenkin jo etukäteenn etten ole mikään alan erityinen asiantuntija.
-bobi-
jk. -Korjasin erään tiedon ja hiukka lisäsin tarinaa.
|
|
eero
Junior Member
Posts: 181
|
Post by eero on Dec 9, 2012 13:13:35 GMT 4
On hieno vehjes! Melkeen vois luulla tehastekoseks! Selkeesti oot miettiny mitä oot tehny..
|
|
bobi
Junior Member
Posts: 71
|
Post by bobi on Dec 11, 2012 12:19:22 GMT 4
Liitin tähän (tai ainakin koetin liittä) kaavion ajokoneen hydrauliikasta. Kuvassa ei ole kuormaimen hydrauliikkaa, se kun on melko yksinkertainen muutoinkin. -bobi- -Tässä kuvassa virhe kaaviossa, oikea(mpi) edempänä. -bobi- Attachments:
|
|
miskah
Junior Member
Posts: 697
|
Post by miskah on Dec 11, 2012 12:52:02 GMT 4
ei ihan kaikista yksinkertaisin kaavio! pakko kysyä että oletko ostanut uutena kaikki komponentit?
|
|
bobi
Junior Member
Posts: 71
|
Post by bobi on Dec 11, 2012 13:45:33 GMT 4
-Kyllä nuo kaikki ovat uusia komponentteja, yhteissummaltaan ehkä vaikuttavansuuri summa, mutta en eläessäni olisi saanut noita muutoin kokoon. Lisäksi ei ole huolta osien yhteensopivuudesta ja toimivuudesta, kaikki toimii .."kuin junan vessa". Osien ja suunnitelmien kanssa on paininut myöskin eräs hydrauliikka-alan suunnittelija ja myyjä, sain huomattavan edun kaikessa niin suunnittelussa kuin osissakin. Suositan käyttää apua asiantuntijalla, hän osaa oitis ja heti sanoa perstuntumallaankin kokonaisuuden toiminnan. -Oma asia on mistä osat sitten hankkiikaan, suunnitelmaan kannattaa panostaa jo etukäteen!
-bobi-
|
|
|
Post by djezgo84 on Dec 11, 2012 14:53:42 GMT 4
Pätevän näköinen laitos kaiken kaikkiaan. onko sinulla tuossa ajomoottorien sarjaankytkettäessä jonkinlaista virtauksen rajoitinta tuohon toiseen linjaan mikä ennen palveli kaaviossa tuota ylempää ajomoottoria, näyttäisi tuon mukaan menevän suoraan tankkilinjaan? Olisin kuvitellut sen toimivan paremmin tulpattuna, jolloin koko virtaus menee ajomoottoreiden läpi. Pahoitteluni, mikäli aiheutin harmia takertumalla tällaiseen pikkuseikkaan, mutta tämä projekti on niin hyvin tehdyn suunnitellun näköinen, että tästä pystyy ottamaan mallia omiin tuleviin mehuvetoisiin laitteisiin.
|
|
bobi
Junior Member
Posts: 71
|
Post by bobi on Dec 11, 2012 16:14:12 GMT 4
-Todella tarkkasilmäinen ja vielä oikeassa, minun kaaviossani on virhe! Kopsasin sen kolmesta suttukuvasta ja kolmasti huomasin itse virheen, sinä (djezgo84) huomasit neljännen, hyvä huomio. Korjaan sen illalla kotiin päästyäni ja laitan korjattuna takaisin sivulle.
-Siis.. kaikki pumppujen tuottama öljyvirta kulkee käyttökohteisiinsa ns. "kaasun" kautta, jolla virtausta säädetään, säätöalue on 0 - 100 %. Öljyn virtaama, siis määrä on maksimissaan koneen kierroksista riippuvainen, pienet kierrokset - öljymäärä on maksimissaan pumppujen tuotto. Kun sitten moottorin kierrokset ovat 2700, on öljytuotto maksimissaan, mutta kaasun asennosta riippuen on virtaama 0 - 100 % tästä tuotosta. Litramäärissä on suuri ero.
-Kaikki öljy menee ajossa aina molempien moottorien läpi, siis sarjakytkennässä ensin toisen ja sitten toisen. Venttiilitekniikkaa, ("nippelitekniikkaa")!. Rinnankytkennässä öljyvirta jakautuu tasan molemmille moottoreille ilman mitään venttiiliä (T-haara), käytössä on molemmilla moottoreilla täydet momentit, siis voima on kaksinkertainen, mutta kierrosnopeus nyt siis vain puolet sarjakytkennästä. Lyhennettynä: sarjakytkentä -> maksiminopeus -> puolet maxvoimasta käytössä ja rinnankytkentä -> nopeus puolittuu -> voima kaksinkertaistuu.
-Tässä onkin hydrauliikan hienous, valinnanmahdollisuuksia on paljon ja oikeastaan vain asiantuntija pystyy sen huomaamaan, joita asiantuntijoita ja heidän tietouttaan tässä "ylistän". -Vielä on myöskin tässä kaaviossa, kuten olen aiemmin jo selittänytkin, myös todellinen ryömintä käyttämällä pelkästään pikkupumpun tuottoa. -Piirtämäni kaavio on vain kynällä ja viivottimella tehty ja siksi ehkä nuo venttiiliyhteet eivät osu ihan oikein ja kohdilleen karaa siirtäessä, mutta kun tähän paneutuu jonkun päivän ajan niin ehkä se selkiytyy. Kaaviossa myös saatta olla virhe, mutta esikuva toimii hyvin.
-bobi-
|
|